Γόνατο

Home / Γόνατο

Ολική αρθροπλαστική γόνατος

1. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΓΟΝΑΤΟΣ

Το γόνατο είναι η μεγαλύτερη άρθρωση στο σώμα μας και είναι απαραίτητο να έχουμε υγιή γόνατα για να εκτελέσουμε τις περισσότερες από τις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Το γόνατο αποτελείται από το κάτω άκρο του μηριαίου, το άνω μέρος της κνήμης και την επιγονατίδα. Τα άκρα των 3 αυτών οστών που έρχονται σε επαφή το ένα με το άλλο είναι καλυμμένα με αρθρικό χόνδρο, μια λεπτή δομή που προστατεύει τα οστά και ταδιευκολύνει να κινούνται εύκολα.

Οι μηνίσκοι βρίσκονται μεταξύ του μηρού και της κνήμης. Αυτές οι δομές με σχήμα μισοφέγγαρου δρουν σαν «απορροφητές φορτίσεων» που προστατεύουν την άρθρωση.

Μεγάλοι σύνδεσμοι κρατούν ενωμένα τον μηρό με την κνήμη και δίνουν σταθερότητα στην άρθρωση. Οι σύνδεσμοι αυτοί είναι ο πρόσθιος και ο οπίσθιος χιαστός καθώς και οι 2 πλάγιοι, έσω και έξω.

Οι μεγάλοι μύες του μηρού προσδίδουν στο γόνατο σημαντική δύναμη.

Όλες οι υπόλοιπες επιφάνειες του γόνατος καλύπτονται από μια λεπτή επικάλυψη, τον αρθρικό υμένα. Ο υμένας παράγει το αρθρικό υγρό που «λιπαίνει» τον αρθρικό χόνδρο, ελαττώνοντας σημαντικά τις τριβές σε ένα υγιές γόνατο.

2. ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

Η πιο συνηθισμένη αιτία χρόνου πόνου και δυσλειτουργίας του γόνατος  είναι η αρθρίτιδα. Αν και υπάρχουν πολλοί τύποι αρθρίτιδας, η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών ταλαιπωρείται από μία από τις εξής 3 παθήσεις: οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα και μετατραυματική αρθρίτιδα.

Οστεοαρθρίτις: είναι μια εκφυλιστική πάθηση φθοράς που έχει σχέση με την ηλικία. Συμβαίνει συνήθως μετά τα 50 έτη χωρίς να αποκλείονται και οι νεότερες ηλικίες. Ο αρθρικός χόνδρος του γόνατος αρχίζει να λεπταίνει σημαντικά και να φθείρεται σε διάφορα σημεία. Τα οστά της άρθρωσης αρχίζουν να έρχονται σε επαφή προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία.

Ρευματοειδής αρθρίτις: είναι μια πάθηση στην οποία ο αρθρικός υμένας που περιβάλλει την άρθρωση γίνεται φλεγμονώδης και παχύς. Αυτή η χρόνια φλεγμονή καταστρέφει και τον αρθρικό χόνδρο και προκαλεί σημαντικό πόνο και δυσκαμψία.

Μετατραυματική αρθρίτις: μπορεί να ακολουθήσει ένα σημαντικό τραυματισμό του γόνατος. Κατάγματα των γύρω οστών ή ρήξεις των συνδέσμων της άρθρωσης μπορούν να καταστρέψουν προοδευτικά τον αρθρικό χόνδροπροκαλώντας πόνο και ελαττώνοντας την λειτουργικότητα του γόνατος.

3. ΠΟΤΕ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ  Η ΟΛΙΚΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ;

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ενδείκνυται η ολική αρθροπλαστική γόνατος. Οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε αυτή την επέμβαση συνήθωςέχουν:

1. Σοβαρό πόνο ή δυσκαμψία που περιορίζουν σημαντικά τις καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το ανεβοκατέβασμα σε σκάλες και  το κάθισμα ή η έγερση από καρέκλα. Συνήθως είναι δύσκολο να περπατήσουν παραπάνω από λίγα μέτρα χωρίς σημαντικό πόνο και μπορεί να χρησιμοποιούν μπαστούνι ή περιπατητήρα.
2. Μέτριος ή σοβαρός πόνος ακόμα και κατά την ανάπαυση.
3. Χρόνια φλεγμονή του γόνατος και οίδημα που δεν βελτιώνεται σημαντικά ακόμα και με ανάπαυση ή φάρμακα.
4. Παραμόρφωση του γόνατος
5. Αποτυχία σημαντικής βελτίωσης με άλλες θεραπείες όπως αντιφλεγμονώδη φάρμακα, εγχύσεις κορτιζόνης ή υαλουρονικού, φυσικοθεραπείες ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις.

4. ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ;

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για να υποβληθεί κάποιος ασθενής σε ολική αρθροπλαστική γόνατος σε σχέση με την ηλικία ή το σωματικό βάρος.

Η σύσταση για επέμβαση πρέπει να έχει σχέση με τον πόνο και την ανικανότητα που προκαλεί η πάθηση και όχι με την ηλικία. Οι περισσότεροι ασθενείς είναι μεταξύ 50 και 80 ετών αλλά ο ορθοπαιδικός θα εκτιμήσει κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Οι ολικές αρθροπλαστικές γόνατος γίνονται σήμερα με επιτυχία σε όλες τις ηλικίες από τον νεαρό ασθενή με την νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα έως τον πολύ ηλικιωμένο με την εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα.

5. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Η ολική αρθροπλαστική του γόνατος συνίσταται στην χειρουργική αφαίρεση των επιφανειών των οστών που συναποτελούν την άρθρωση και την αντικατάστασή τους από προθέσεις.

Υπάρχουν 4 βασικά βήματα σε μια ολική αρθροπλαστική:

Προετοιμασία των οστών. Ο κατεστραμμένος αρθρικός χόνδρος στα τελικά τμήματα του μηριαίου και της κνήμης αφαιρείται μαζί με ένα μικρό κομμάτι των ίδιων των οστών

Τοποθέτηση των μεταλλικών προθέσεων. Οι αρθρικές επιφάνειες που αφαιρούνται αντικαθίστανται από μεταλλικές προθέσεις που επανασχηματίζουν την αρθρική επιφάνεια. Αυτές οι προθέσεις μπορούν να στερεωθούν στα οστά η με εφαρμογή άμεσης πίεσης ή με την διαμεσολάβηση «οστικού τσιμέντου».

Ανακατασκευή της επιγονατίδας. Η οπίσθια επιφάνεια της επιγονατίδας μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αφαιρεθεί  και να  αντικατασταθεί  από μια πλαστική πρόθεση.

Εισαγωγή διαχωριστικού. Ένα ειδικό πλαστικό διαχωριστικό εισάγεται μεταξύ των μεταλλικών προθέσεων για να δημιουργηθεί μια ομαλή επιφάνεια ολίσθησης.

Κλείστε ραντεβού

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Θέμα

Μήνυμα