Ισχίο

Home / Ισχίο

Ολική αρθροπλαστική ισχίου

1. ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΙΣΧΙΟΥ

Η άρθρωση του ισχίου είναι από τις μεγαλύτερες φορτιζόμενες αρθρώσεις στο σώμα μας. Εχει το σχήμα μιας σφαίρας (μηριαία κεφαλή) που αρθρώνεται μέσα σε μια υποδοχή (κοτύλη ) στην λεκάνη. Το σφαιροειδές αυτό σχήμα εξασφαλίζει στην άρθρωση αυτή ένα μεγάλο εύρος κινήσεων ενώ παράλληλα η άρθρωση του ισχίου μεταφέρει όλα τα φορτία του σώματος στα κάτω άκρα κατά την ορθοστασία και την βάδιση.

 

 

Οι οστικές επιφάνειες της μηριαίας κεφαλής και της κοτύλης καλύπτονται από τον αρθρικό χόνδρο που ελατώνει τον συντελεστή τριβής και επιτρέπει πιο εύκολη και ανώδυνη κίνηση στην άρθρωση. Ενας λεπτός ιστός που αποκαλείται αρθρικός υμένας περιβάλλει την άρθρωση. Σε ένα υγιές ισχίο, ο υμένας παράγει μια μικρή ποσότητα αρθρικού υγρού που λιπαίνει τον αρθρικό χόνδρο και εκμηδενίζει όλες τις τριβές κατά την κίνηση του ισχίου.

2. ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟ ΙΣΧΙΟ

1. Οστεοαρθρίτις.  Είναι μια πάθηση φθοράς που έχει άμεση σχέση με την ηλικία. Συνήθως εμφανίζεται μετά τα 50 και είναιπιο συχνή σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό αρθρίτιδας. Προκαλείται από την προοδευτική φθορά του αρθρικού χόνδρου με αποτέλεσμα οι “απογυμνωμένες” αρθρικές επιφάνειες της μηριαίας κεφαλής και της κοτύλης να πιέζουν η μία την άλλη  προκαλώντας πόνο και δυσκαμψία.

 

 

2. Ρευματοειδής αρθρίτις. Είναι μια αυτοάνοση πάθηση στην οποία ο αρθρικός υμένας είναι έντονα φλεγμονώδης και πεπαχυμένος. Αυτή η χρόνια φλεγμονή μπορεί να καταστρέψει τον αρθρικό χόνδρο  προκαλώντας έντονο πόνο και δυσκαμψία.

 

 

3. Μετατραυματική αρθρίτιδα. Μπορεί να ακολουθήσει μια σοβαρή κάκωση του ισχίου ή ένα κάταγμα, που έχουν σαν επακόλουθο την φθορά του αρθρικού χόνδρου.

 

4. Ασηπτη νέκρωση. Είναι το αποτέλεσμα της ελατωμμένης αιμάτωσης της μηριαίας κεφαλής που μπορεί να προκληθεί μετά από τραυματισμούς ή κάποιες συγκεκριμένες παθήσεις. Αυτή η τοπική νέκρωση του οστού της κεφαλής μπορεί να οδηγήσει σε καθίζηση της αρθρικής επιφάνειας της κεφαλής με αποτέλεσμα την ανάπτυξη αρθρίτιδας.

5. Συγγενής (αναπτυξιακή) δυσπλασία. Υπάρχουν ανατομικές δυσπλασίες του ισχίου που θεραπεύονται ή δεν προκαλούν ιδιαίτερο πρόβλημα κατά την παιδική ηλικία αλλά έχουν σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη αρθρίτιδας και μάλιστα σε σχετικά μικρή ηλικία (ακόμα και στην 3η δεκαετία).

3. ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Δεν υπάρχουν ουσιαστικά περιορισμοί που να έχουν σχέση με την ηλικία ή το σωματικό βάρος. Η σύσταση για επέμβαση γίνεται με βάση την ανικανότητα και τον πόνο που η πάθηση προκαλεί στον ασθενή και όχι με βάση την ηλικία.

Οι περισσότεροι ασθενείς βέβαια είναι μεταξύ 50 και 80 ετών αλλά ο ορθοπαιδικός εκτιμά κάθε ασθενή διαφορετικά. Η ολική αρθροπλαστική του ισχίου πραγματοποιείται με επιτυχία σε όλες τις ηλικίες από τον νεαρό έφηβο με νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα έως τον ηλικιωμένο ασθενή με εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα.

4. ΠΟΤΕ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ Η ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ο γιατρός μπορεί να συστήσει μια ολική αρθροπλαστική ισχίου. Οι ασθενείς που ωφελούνται από μια  ολική αρθροπλαστική συνήθως υποφέρουν από:

  • πόνο στο ισχίο που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες όπως το περπάτημα και το σκύψιμο.
  • πόνος στο ισχίο που δεν υποχωρεί με την ανάπαυση, είτε την ημέρα είτε την νύκτα.
  • μεγάλη δυσκαμψία που περιορίζει την ικανότητα κίνησης και ανύψωσης του κάτω άκρου.
  • αναποτελεσματική ανακούφιση του πόνου από τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, την φυσικοθεραπεία ή τα βοηθήματα βάδισης.

5. ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Η ορθοπαιδική εκτίμηση είναι απαραίτητη και αποτελείται από τα εξής:

  • Ιατρικό ιστορικό Ο ορθοπαιδικός χειρουργός πρέπει να λάβει ένα αναλυτικό ιατρικό ιστορικότόσο για την γενικότερη υγεία του ασθενούς όσο και για την έκταση του πόνου απότην πάθηση του ισχίου καθώς και για τον περιορισμό που προκαλεί στις καθημερινές δραστηριότητες.
  • Κλινική εξέτασηΜέσα από την κλινική εξέταση ο ορθοπαιδικός μπορεί να εκτιμήσει την κινητικότητα του ισχίου, τον τρόπο βάδισης, την μυική ισχύ των μυών της περιοχής καθώς και τυχόν διαφορά στο μήκος των 2 κάτω άκρων (πιθανή ανισοσκελία).
  • Ακτινογραφίες Οι ακτινογραφίες βοηθούν για να εκτιμηθεί με ακρίβεια ο βαθμός της παραμόρφωσης και της καταστροφής της άρθρωσης.
  • Αλλες εξετάσειςΣε κάποιες περιπτώσεις κάποιες άλλες εξετάσεις, όπως η Μαγνητική τομογραφία ισχίου μπορεί να χρειαστούν για να απεικονιστεί καλύτερα η κατάσταση της άρθρωσης και των γειτονικών μαλακών μορίων.

 

6. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

Σε μια ολική αρθροπλαστική ο κατεστραμμένος αρθρικός χόνδρος και το υποχόνδριο οστούν απομακρύνονται και αντικαθίστανται από προσθετικά στοιχεία.

Η κατεστραμμένη μηριαία κεφαλή απομακρύνεται και αντικαθιστάται από ένα μεταλλικό στυλεό που τοποθετείται στον μηριαίο αυλό. Ο μηριαίος στυλεός μπορεί είτε να τοποθετηθεί με “ενσφήνωση” στον αυλό ή να συγκρατηθεί σε αυτή την θέση με οστικό τσιμέντο.

Μία μεταλλική ή κεραμική σφαίρα τοποθετείται στο άνω άκρο του μηριαίου στυλεού. Αυτή η σφαίρα αντικαθιστά την μηριαία κεφαλή που έχει απομακρυνθεί.

Η κατεστραμμένη αρθρική επιφάνειατης κοτύλης αντικαθίσταται από μια μεταλλική υποδοχή. Μερικές φορές για την συγκράτηση της μεταλλικής αυτής υποδοχής χρησιμοποιούνται βίδες ή οστικό τσιμέντο.

Μεταξύ της νέας κεφαλής και της μεταλλικής υποδοχής της κοτύλης τοποθετείται ενα σφαιρικό  διαχωριστικό πλαστικό ή κεραμικό ή μεταλλικό  που επιτρέπει την ομαλή κίνηση μεταξύ των 2 μερών.

Κλείστε ραντεβού

Όνομα (υποχρεωτικό)

Email (υποχρεωτικό)

Θέμα

Μήνυμα